2019 sügisseminar

Soomaa ja Karula rahvusparkide noore looduskaitsja ühine sügisseminar toimus 21.-22.09.2019 Soomaa rahvuspargis, ööbimisega Vanaõue puhkekeskuses. Kursusel osales kokku 26 noort (20 Karulast ja 6 Soomaalt).

21. september

Noored looduskaitsjad kogunesid kell 11.30 Soomaa rahvuspargi külastuskeskuses. Vaatasime rahvuspargi filmi, tutvusime ekspositsiooniga. Pärast lõunasööki suundusime retkele Riisa rabasse. Esialgu kummikutega plaanitud retk toimus siiski räätsadega – muidu oleks varsti olnud jalad märjad. Tegime rabas 4-5 km ringi käes enamasti mööda õõtsuvat älvestikk. Teele jäi ka paar kuivemat rabasaart. Kes ei saanud märjaks rabas kukkudes, sest räätsadega käimine on omaette kunst, see sai vihmast pisut märjaks. See oli elamus lastele kui ka retkejuht Algis Martsoole, sest käisime rabaosades kuhu ka tema polnud varem sattunud ning üks aktiivne noortegrupp tavapäraste saksa pensionäride grupile oli hea vaheldus.
Pärast rabaretke tegime peatus Jõesuu rippsilla juures, kus igaüks sai rippsillal käimist proovida ja edasi suundusime ööbimiskohta, Vanaõue puhkekeskusesse.
Seal tutvustas rahvusvahelises laagris (7.-13.juuli 2019, Lahemaal) osalenud Hava Kuks kõigile mida seal laagris tehti ning mis emotsioone see temas tekitas.
Õhtu viimase tegevusena sai igaüks enda äranägemise järgi kujundada endale riidest koti.

22.september

Teisel päeval olid meil teemaks ilvesed ja lendoravad.  Nendest rääkis meile zooloog Raido Kont, kes oli näitamiseks kaasa võtnud ka ilveste koljusid ning jälgimiskaeluse.  Lastel oli väga palju küsimusi ja planeeritud ajast jäi pisut puudugi. Siiski kell 13.00 lõpetasime laagri ja asuti koduteele.

Juhendajatena osalesid laagris Helen Kivisild Karulast ja Krista Kingumets Soomaalt.  Pilte näeb SIIN