2018 kevadseminar

Karula noorte looduskaitsjate kevadseminar

14.-15. aprillil toimus Karula rahvuspargis Kaikamäel noorte looduskaitsjate kevadseminar. 16 loodushuvilist noort said esmalt teada puutöömeister Meelis Kihulaselt kuidas ja mis puidust teha ummiknõud ja puulusikat. Nooremad osalejad toksisid neile antud toore puu terava peitliga seest tühjaks ning kui nõu seest tühi, pandi nõule kuivast puidust põhi. Nüüd jääb oodata veel paar nädalat, et toores puu kuivaks ja ongi tihe nõu olemas! Suuremad voolisid kasepuust välja lusikaid. Puutöömeistri sõnul on praktiline noa kasutamise oskus tema hinnangul noortel üldiselt järjest kehvem, kuid Karula noored on osavad. Oskust ei teki, kui ei harjuta. Meiegi varusime eelnevalt erinevaid plaastreid. Natuke läks plaastrit vaja, kuid kõik osalejad on ka peale meisterdamist kümne sõrmega.

Laupäeva õhtul kõneles tuntud ja kogenud loodusemees Arne Ader 2018. aasta linnust – metsisest. Saadi uusi teadmisi kevadisest metsisemängust, linnu söögi- ning pesitsuseelistustest, hulludest metsistest ja metsise suurimatest vaenlastest. Üllatuslikult on lisaks ilvestele vaenlaseks metssead, metsnugised, mägrad, kährikud, rongad, varesed ja isegi pasknäärid, kes rüüstavad metsiste pesi. Õhtuhämaruses peibutati kakkusid, kuid sel õhtul ei vastanud ükski kakk makilt tulevatele hüüetele.

Teisel päeval tegid noored talgutööd – Kaikamäe seltsimaja puud said varju alla ja vana koolimaja esine lehtedest puhtaks riisutud. Talgud on osa Vana-Võrumaa kultuuripärandist ja selgus, et ka noortel pole koos toreda seltskonnaga töö tegemise vastu midagi.

Fotod kevadseminarist asuvad: https://photos.google.com/share/AF1QipNyQaqpWWHHuiDRESxsksud5YK0rWC2bzBWIncH8LzrmWIcyW0HcUKCfh2A2ytNuA?key=RVNSaG42YzQ0WVM5dHQ4UURUUWFnelFJcUotdy1R

Noored omavalmistatud lusikatega ja juhendajad. Foto: Margit Turb