Kaika suveülikool 2018

Kaika suveülikool 10.-12. august 2018.

Kaika suveülikool on traditsiooniline suur suvine võrokeste kokkusaamine, kus peetakse loenguid, viiakse läbi erinevaid töötubasid, tutvutakse ümbruskonnaga ning toimuvad kontserdid. Kaika suveülikooli traditsioon sai alguse 1989. aastal Karula kihelkonnas Kaika koolimajas, esimesest toimumiskohast on pärit ka sündmuse nimi. Seekordne, arvult juba 30. Kaika suveülikool toimus Karula kihelkonnas Karula rahvuspargis Kaikamäel. Samamoodi peeti Kaikamäel ka 20. suveülikool 10 aastat tagasi.

Suure sündmuse puhul astus üles ka Kaika koor. Kolme päeva jooksul oli palju huvitavat nii kohapealt kui kaugemalt.

Esimene päev keskenduski rohkem kohapealsetele teemadele. Pikne Kama rääkis Karula kihelkonna kohapärimusest ja muististest; Ants Kuks laste kodus õpetamisest; Helene Albert meenutusi ajast, mil Madsa kool veel töötas; Evar Saar ja Mariko Faster Vana-Antsla mõisas pandud perekonnanimedest; Urmas Koemets ja Mati Urbanik meenutusi Kaika Lainest ja teisest kuulsast ravitsejast – Aava Kadist; Tiia Trolla koduaia vanadest taimedest. Lastele oli samal ajal mitmeid võrukeelseid tegevusi ja võimalus sõita hobuvankriga. Esimesel õhtul oli ansambli „Suurõ pilvõ“ (Celia Roose, Rober Jürjendal ja Tuule Kann) kontsert ning simman.

"Suurõ pilvõ" kontsert Kaikamäel. Foto: Helen Kivisild

Teine päev oli pühendatud Karula rahvuspargi juubelile. Osaleda sai põnevates töötubades, et vanu oskusi värskendada ja uusi õppida. Tulemeister Kristjan Prii juhendamisel sai kätt saab proovida kivi ja rauaga tuletegemisel ning õppida tuletaela valmistamist. Kohalik elanik Marko Puksing Tsooru potitehasest põletas maa sees savi, puutööoskusi jagas Meelis Kihulane, kohal oli ka mägijalgpallimeister Contra ning kuulsaks ja rikkaks saamise baaskursuse viis läbi Navitrolla. Karula radadel toimusid jalgsi- ja bussiekskursioonid kohapealsete meeste (Arno Saaron ja Urmas Koemets) juhatusel. Õhtu naelaks oli Alakonnu kivilaudas toimuv võrukeelse näidendi „Godot'd oodates“ esmalavastus (lavastaja Taago Tubin; mängisid Imre Õunapuu, Tarmo Tagamets, Patrick MacGinley, Agu Trolla, Jaak Sachris).

Töötubade päev Kaikamäel, looga painutamine. Foto: Helen Kivisild

Viimasel päeval oli kohal ERR Öö-ülikool. Kahro Marek kõneles, kuis tal vaim peale tuleb ja Enn Kasak arutles kuidas kosmos kolgastest koosneb. Veel räägiti võru keele grammatika koostamisest (Helen Plado) ning viimaste aastakümnete võru kirjandusest (Tiia Allas) ja  juba 10 aastat toimunud Uma Pidodest (Triinu Laan).

Kaika suveülikooli korraldas MTÜ Karula Hoiu Ühing koostöös Keskkonnaameti (Rahvusparkide kultuuripärandi õppepäevad aastatel 2018-2019 (KIK projekt nr 14303), Võru Instituudi ja VKKF Võru Seltsiga.