Indigoga värvimine 2019

15.-16. juunil 2019 oli Karula rahvuspargis Hallimäe talus võimalik õppida parima loodusvärvide tundja LIIS LUHAMAA käe all INDIGOGA värvimist. Indigoga värvimine on keerukas ja nõuab kannatust ning aega.

Indigo on sinine pigment, mida sisaldavad mitmed taimed, tuntumad on Euroopas kasvav sinerõigas (Isatis tinctoria), Jaapani indigo (Polygonum tinctorum) ja enim pigmendi saamiseks kasutatav Indigofera tinctoria. Enamasti värvitakse juba taimest eraldatud pigmendiga, kuid võib ka värskete taimedega värvida.
Indigo pigment lahustub vees alles siis kui sealt on eraldatud hapnik ning keskkond on aluseline. Kõige „lihtsam“ võimalus ongi käärinud pissi abil indigo lahustada, siit ka siis potisinine. Vaja on vaid indigot ja pissi ning vaprust haisu talumiseks. Uriini puhul tarbivad hapniku ära bakterid. Koolitusel kasutasime siiski tänapäevasemat meetodit, kus pigment lahustatakse seebikiviga ja pH muudetakse aluseliseks pesusoodat kasutades ning redutseeritakse tiouurea dioksiidi abil.

Kui teooria läbi käidud ja indigo kontsentraat valmis segatud, hakkasime lõngu ette valmistama – vaja oli kerida parajad vihid, need ära kaaluda, märgistada ning väga korralikult pesta. Sinna see esimene koolituspäev läkski. Teisel päeval alustasime värvimisega – muudkui jälgid kella, pH-d, hapniku sisaldust ja temperatuuri ning püüad lõngu potis liigutada nii, et sa käsi väga ei liigutaks. Ja nii uuesti ja uuesti kuni päev möödas. Ulme.

Tulemus oli aga uhke! Edasi ei jää muud üle kui Karula kihelkonna potisinised triibuseelikud….

Indigoga värvimisest tasub lugeda Liis Luhamaa blogist http://loodusvarvid.blogspot.com/search/label/Indigo

või veel parem, minna tema koolitusele.

Õppepäev toimus projekti „Rahvusparkide kultuuripärandi õppepäevad aastatel 2018-2019 (KIK projekt nr 14303)“ raames.