2024 kevadseminar

Lahemaa tänavust kevadseminari võib lausa nimetada varasuviseks, kuna see toimus kohe pärast koolivaheaja algust. Seminar toimus 14. ja 15. juunil ning selle korraldas keskkonnahariduse peaspetsialist Enri Uusna.

Esimene päev algas Lahemaast hoopis pisut kaugemal. Osalejad kogunesid hoopis Pada jõe maastikukaitsealale, kus toimusid ELF-i lõheliste talgud. Kogunesime Samma taarausuliste hiies, kus anti esimene instruktaaž ning seejärel sõitsime kogu seltskonnaga edasi talgupaika. Suur osa enne- ja pärastlõunast möödus Pada jõe sängis, kus eemaldati vette langenud oksi ning veeretati voolu takistavaid kivimürakaid. Tulemusena peaks jõesäng vähemalt mõneks ajaks olema lõhelistele lihtsamini läbitav.

Loomulikult toimus töötundide vahel ka kosutav supipaus. Lahemaa noorte jaoks lõppes tööpäev üpris kiiresti, kuid ELF-i talgulised jäid piirkonda veel kolmeks täiendavaks päevaks. Saime ka info, et tulevaste talgute käigus paigutatakse jõe põhja kruusapatju, mis sobivad lõhelistele kudemiseks.

Olles kalamehekummikutest end välja vingerdanud, siirdusime Lahemaa rahvuspargi Palmse keskusesse, kus Tõnu Talvi jutustas nii looduskaitse olulisusest kui ka vastuolulisusest. Arutlesime, mis saab siis, kui põrkuvad inimese ja looduse huvid, kahe looduskaitsealuse liigi huvid ning kas ühe liigi vägisi elus hoidmine on mõistlik, kui selleks tehtavad kulutused jätavad keskkonda suurema jalajälje. Jõudsime järeldusele, et alati ei olegi häid lahendusi, vaid jääb üle valida mitmest halvast vähem halb.

Päeva lõpus sõime, mängisime lauamänge ning nautisime Palmse parkmetsa võlusid. Terased noored kuulsid jalutades metssigade röhitsusi ja tuvastasid künnivaod raja servas. Kuulasime ka nahkhiiredetektoriga käsitiivaliste öist aktiivsust.

Teisel päeval siirdusime Enri juhtimisel Majakivi-Pikanõmme loodusrajale. Kuna rajale jäävad kõik kolm soode arenguetappi, tuletasime meelde noorte senised teadmised soodest ning õppisime ka üht-teist juurde. Loomulikult külastasime ka Eesti suuruselt kolmandat rändrahnu – Majakivi. Seminari lõpetasime koos grupipildiga Pikanõmme vaatetornis uhke vaatega Põhja-Eesti rannikule.

Lahemaa noored looduskaitsjad Pikanõmme vaatetornis.

Koostaja ja foto autor: Enri Uusna, keskkonnahariduse peaspetsialist