2023 sügisseminar

Lahemaa noore looduskaitsja Junior Ranger sügisseminar toimus 24. ja 25. novembril. Osales 5 noort loodushuvilist. Seminari korraldasid Enri Uusna ja Reet Kristian keskkonnahariduse osakonnast.

Seminari reedeõhtuse osa moodustas projekti LIFE IP CleanEST loodusõhtu Võsul, kuhu lisaks Junior Rangeritele tulid ka teised huvilised. Einar Kärgenbergi ja Annabel Runneli (KAUR) juhendamisel käisime vaatlemas Mere paisu Võsu jõel ning hiljem jätkasime Võsu rannaklubi saalis ettekandega. Arutlesime kalade rändeteede vabastamise vajalikkusest ja kalade elust Võsu jões. Einar püüdis akvaariumisse erinevaid kalu, kellega osalejad said tutvuda.

Päeva jooksul püütud kalad.

Kalu tuli Võsu jõest ootamatult palju. Foto: Enri Uusna

Laupäeval jätkus jõe-elustiku teema, kui Jürgen Karvak tutvustas CoastNet LIFE projekti raames meile ebapärlikarbi hingeelu. Seejärel katsetasime ka Keskkonnaameti kliimamuutuste teemalise õppeprogrammi rollimängu, mille noored isegi vähendatud koosseisus hiilgavalt läbi mängisid. Päeva lõpetas tuur Kolga mõisas ja muuseumis. Lisaks kultuuripärandile puudutati ka seal vee temaatikat, sest Kolga ja ka teised Lahemaa mõisad on rajatud klindiservadele, kus allikavesi on alati saadaval. Retke ja tegevusi juhatas Nele Reial Kolga muuseumist.

Kolga mõisa restaureeritud tuba.

Kolga mõisa ilusamaid tubasid. Foto: Enri Uusna