2016 sügisseminar

15.oktoober 2016
Esimesel päeval kogunes 11 noort kella 13.00ks looduskaitsjad Soomaale Riisa Rantsosse. 
Päev algas lõunasöögiga ning avajavahemikul 14.00 – 19.00 tegeles meiega puuseente uurija Indrek Sell. Indrek tegi tunni pikkuse sissejuhatuse seente kirevasse maailma ja rääkis lähemalt torikulistest. Edasi suundusime Kuuraniidu õpperajale, kus uurisime seal leiduvad puuseeni ning rääkisime seente olulisusest ökosüsteemis. Leidsime tavalisemaid puuseeni nagu näiteks kännupess, must pässik, lepapässik, haavataelik jt kui ka haruldasemaid nagu roostetorik, mis on vanade metsade üks tunnusliike. Tagasiteel tegime peatuse veel Riisa metsas, kus otsisime vanadelt haabadelt haavanäätsu (LK III) ning ka leidsime. 
Tagasi jõudes majutuspaika sõime õhtust ning tegime kokkuvõtte puuseente õppepäevast. Sellele järgnes käeline tegevus, kus noored meisterdasid endale maskid ning kaunistasid need looduslike vahenditega (kuivatatud taimed, sammal, puulehed jms). 

16.oktoober 2016
Teisel päeval pärast hommikusööki startisime Kabli linnujaama, kus meid ootas Pärnu linnuklubi esimees Eedi Lelov ja linnujaamas oli sel päeval tööl Keskkonnaagentuurist Jaak Tammekänd. Eedi rääkis meile lindude süstemaatikast, rändest, rõngastamisest jms. Jaak näitas mõrda jäänud linde, näitas praktiliselt ära linnu rõngastamise, mõõtmise ja kaalumise. Hiljem vaatasime binoklite ning vaatlustorudega merel olevaid linde. Lõunasöögi peatuse tegemine RMK Kabli looduskeskuse juures ning läksime edasi Pärnusse, Hirve tänava linnuvaatlustorni. Linde nägime päeva jooksul paarikümne ringis ning nägime päris lähedalt ära ka meie väikseima linnu pöialpoisi kui suured hall- ja hõbehaigru. 
Päeva lõpetasid Pärnu poolt tulnud noored kell 15.00 ning Viljandi poolt tulnud kell 16.30 Viljandis. 

Kahel päeval olid noorte juhendajateks keskkonnaametist Krista Kingumets ja Merike Palginõmm.