2023 talveseminar

8.-9. detsembril toimus Põnka puhketalus Soomaa rahvuspargi noore looduskaitsja talveseminar. Ees ootas kaks tegevuste rohket päeva.

Esimesel päeval andis noortele loodusteemadest lustaka ja huvitava ülevaate Vahur Sepp. Vahur tutvustas metsloomade kombeid, selgitas looduses ja ühiskonnas toimuvate protsesside vahelisi seoseid, rääkis jahindusest ja selle vajalikkusest. Saime näha tuntumate metsloomade nahkasid ja kuulata põnevaid lugusid kohtumistest metsloomadega. Kas teadsid, et kährikud teesklevad surnut, kui tunnetavad ohtu? Palju põnevat õppisime ka karude kohta. Näiteks kui karud sünnivad, on nad umbes võipaki suurused mõmmikud (~200g).

Vahur Sepp näitab noortele metsloomade nahku
Vahur Sepp tutvustab noortele metsloomade nahku. Foto: Maigi Säinas

Pärast lõunal toimus sõit Riisa õpperajale, kus meid ootas Soomaa külastuskeskuse teabejuht Katrin Aavik. Riisa õpperajal võtsime osa RMK üritustesarjast „Jõulud metsas“, kus matkasime mööda lumist laudteed loojuva päikese rütmis. Tagasiteel valgustasid rada juba infopäkapikud.

Noored matkavad lumises rabas.
"Jõulud metsas" matk Riisa õpperajal Katrin Aaviku juhendamisel. Foto: Maigi Säinas

Õhtul said noored endale ise süüa valmistada. Meisterdati ka 3D lumehelbeid ja kaunistati piparkooke Soomaa rahvuspargi 30.sünnipäeva jaoks. Esimese päeva lõpetas loodusteemaline filmiõhtu.

Noored valmistavad süüa ja meisterdavad 3D lumehelbeid.
Õhtusöögi valmistamise ja 3D lumehelbe meisterdamise õhtu. Foto: Maigi Säinas

Teisel päeval pärast hommikusööki kõneles Põnka puhketalu perenaine talu ajaloost ja peremees näitas noortele lipupuud, kuhu oli kleebitud talu külastajate kodumaade lipud. Tuli välja, et Soomaale on tuldud isegi Nepaalist. Noored panid enda lipu teadmised proovile ja ühiselt arvati kõik lipud ära. Enne seminari lõpetamist said noored osa ka ürdi-ja maitsetaimede koolitusest. Sai selgeks, milline on iga taime eripära, kuidas neid kasutatakse ja säilitatakse. Joodi maitsetaimedest tehtud teed ja igaüks sai ka ise otsida infot välja valitud taime kohta, mille kokkuvõte teistele ette loeti.

Ürdid-ja maitsetaimed
Ürdi- ja maitsetaimede koolitus. Foto: Maigi Säinas
Noored looduskaitsjad Põnka puhketalus

Soomaa rahvuspargi noored looduskaitsjad Põnka puhketalus. Foto: Maigi Säinas

Seminarile panime punkti Soomaa rahvuspargi külastuskeskuses. Sinna jõudes riputasid noored endi tehtud lumehelbed kaunistuseks üles ning aitasid juubelipidu ette valmistada. Jõudsime matkata ka külastuskeskuse kõrval oleval koprarajal. Kui ettevalmistused olid tehtud ja matkal käidud, võtsime üheskoos osa Soomaa rahvuspargi 30.sünnipäeva juubelipeost. 

Seminari korraldas Keskkonnaamet. Täname koostöö eest:

  • Põnka puhketalu
  • VS Kanarbik OÜ (Vahur Sepp)
  • RMK (Katrin Aavik)
  • Tavax Reisid OÜ (transport)
  • Soomaa rahvuspargi külastuskeskus
  • Sandra Urvak (KeA)

Suur-suur aitäh ka loodushuvilistele noortele, kes osalesid seminaris aktiivselt kaasa!