2023 suvekursus

Soomaa ja Endla noored looduskaitsjad pidasid ühist Junior Ranger laagrit Endla looduskaitsealal 14.-17.august.

Noored seismas looduskeskuse trepil, käes valge lipp kirjaga Endla LKA 2023
Soomaa ja Endla noored koos Soomaa spetsialistiga Endla looduskeskuse ees. Foto: Elo Raspel

Esimesel laagripäeval seati ennast Endla looduskeskuses sisse, saadi tuttavaks üksteisega ja sealse suure looduskaitsealaga, mille läheduses toimetati. Peale lõunasööki kirjutati üles laagri reeglid ja valmistati laagri lippu. Lipu loomeprotsess lõppes alles laagri eelviimasel õhtul! Pärast tubaseid toimetusi matkati ümber Männikjärve raba, uuriti pinnast, korjati marju ja valmistati endale taimedest kaarte. Rabast tuldi tagasi lummava päikseloojangu saatel.

Päikeseloojangu värvides palkidest vaatetorn rabas, noored seal üleval
Noored naudivad päikeseloojangut Männikjärve raba vaatetornis. Foto: Elo Raspel

Teine päev oli eriliselt tegus ja mitmekülgne. Hommikul sõideti Järva maakonda, alustati Norra mõisa juures allika tutvumisega. Marko Vainu juhendamisel võtsid noored veeproove ja analüüsisid erinevaid näitajaid nii Oostriku, Sopa, Valtri kaevu kui Purskava allikas. Lisaks mõõdeti ja arvutati vee vooluhulka. Lõunapooliku veetsid noored Kilplaste kojas, tutvuti kilpaste mõttemaailmaga, mängiti temaatilisi mänge ja kuulati lugusid. Tagasiteel looduskeskusesse peatuti Koeru koolis, kus kohalik giid tutvustas meile Aruküla mõisa lugu ja peahoonet. Õhtu tipphetkeks oli kohtumine nahkhiirtega. Oliver Kalda andis ülevaate nahkhiirte mitmekesisusest ja eluviisist. Seejärel mindi ööhämaruses lähemalt uurima, kuidas käib nahkhiirte nn tervisekontroll. Ülesseatud võrguga püüti paari tunni jooksul 9 isendit kolmest erinevast liigist. Välise vaatluse tulemusena olid nad kõik terved ja elujõulised. Pärast analüüside võtmist rõngastati ka üksikud isendid. Nahkhiired vabastati kiiremas korras ja loodetavasti said nad veel enne öist äikest ja vihma kõhud liblikatest täis.

allikavee analüüsimine Oostriku allika juures
Veeproovide võtt Oostriku allikal. Foto: Maigi Säinas
kummikinnastes käes on laialisirutatud lennutiivaga nahkhiir
Tiigilendlasele tehakse tervisekontrolli. Foto: Maigi Säinas

Kolmanda päeva esimeses pooles läks kogu jõud talgutöödele Männikjärve ääres. Talgute korras puhastati uut matkaraja lõiku. Puude varjus oli hea tegutseda, kosutas ka suplus Linajärves. Peale seda tulid külla Keskkonnaameti järelevalve inspektorid Silver Vahi ja Anette Kuuse. Inspektorid rääkisid enda tööst ja tutvustasid kasutatavaid töövahendeid. Praktikas osutus eriti põnevaks metallidetektoriga töötamine. Uuriti, miks on looduses liikumine või tegutsemine mõnikord piiratud ja kuidas leida selle kohta infot. Päeva lõpuks saadi valmis laagrilipp ja hakati valmistuma lõkkeõhtuks. Lõkkeõhtul saadi kahe üllatuse osaliseks: külla tuli jutuvestja ja nähti jäälindu. Öö saabudes imetleti alasi kujulist rünksajupilve, millele mõne aja pärast järgnes äikese sähvimine. Oli paras aeg puhkama minna.

noored kuulavad looduskeskuse kõrval murul kahe inspektori juttu
Noored tutvumas KeA järelevalve inspektorite tööga. Foto: Maigi Säinas

Viimasel laagripäeval toimus traditsiooniline teadmiste kontroll. Meie laagris toimus see meeskondades ja mänguliselt. Lõpetuseks sai iga meeskond kirjutada laagrist teemantluuletuse. Seejärel said noored Junior Ranger suvekursusel läbimise eest tunnistused ja söödi oma korjatud marjadega kaunistatud torti. Lahkuti teadmiste ja kogemuste võrra rikkamalt.

Laagrit korraldasid Elo Raspel ja Maigi Säinas Keskkonnaametist. Laagriliste kõhud täitis LAUT resto.

Suur kummardus kaasjuhendajatele, giididele ja bussijuhtidele!