2023 suvine kursus

MATSALU ja LAHEMAA NOORE LOODUSKAITSJA ÜHISLAAGER JUNIOR RANGER 2023

Matsalu ja Lahemaa rahvusparkide noorte looduskaitsjate ühislaager toimus 15.-18. augustil Matsalu rahvuspargis Salevere Salumäe Loovkojas. Ühislaagri korraldasid Keskkonnaameti (KeA) keskkonnahariduse osakonna spetsialistid Kalle Kõllamaa Matsalu rahvuspargist ja Enri Uusna Lahemaa rahvuspargist.

Ilmataat oli laagriliste vastu seekord armuline, ilmad olid suviselt soojad ja päikeselised ning neli laagripäeva möödusid kiirelt ja tegusalt.

Esimesel päeval tutvusid noored jääsulatusmängude abil, valmistasid laagrilippu ja matkasid Salevere matkarajal. Seejärel jagati reisimuljeid Taanis toimunud rahvusvahelisest Junior Ranger laagrist, töömuljeid Kullabergi kaitsealalt Rootsis ning arutleti Youth+ liikumise väljavaadete osas. Päeva lõpetas taimenööri töötuba, mida juhendas Matsalu JR endine kursuslane Mari Roose.

Silmaallika trepil

Matsalu ja Lahemaa noored Salevere Silmaallika trepil. Foto: Kaur Nellis ja Hans Portsmuth

Teise päeva hommikul tutvustas Matsalu JR endine kursuslane Piia Tomingas päevaliblikate süstemaatikat ning tema juhendamisel tegeleti nende püüdmise ja määramisega. Suve teisele poolele vaatamata õnnestus leida kokku 13 erineva liigi isendeid. Neist kõige haruldasemaks osutus vähelevinud niidu-võiliblika (Colias hyale) leidmine kohalikult niidult.

Liblikajahil

Päevaliblikate püük ja määramine Salevere Salumäel. Foto: Kaur Nellis ja Hans Portsmuth

Pärastlõunal tutvusid osalejad Matsalu rahvuspargi külastuskeskuse ekspoga Penijõel. Seejärel külastati samas asuvat juttselg-kärnkonnade ehk kõrede kasvatuskeskust ning anti oma tööpanus väikeste kõrede kastidest kokku korjamise, nende loendamise ning inventari puhastamisega. Õhtu lõpetas sääserohke, kuid muidu igati looduskaunis kanuuretk Kasari ja Suitsu jõel. J

Kanuuretkel

Kanuuretk Kasari ja Suitsu jõel. Foto: Kaur Nellis ja Hans Portsmuth

Kolmanda päeva hommikul tutvustas KeA looduskasutuse osakonna nõunik Kaja Lotman kaitsealadele kehtestatud liikumispiiranguid. Seejärel toimus KeA maahoolduse büroo spetsialisti Priit Kuke juhendamisel puisniitude teemapäev, mille käigus tutvuti WoodmeadowLIFE projekti Ridase projektiala ning Eesti tuntuima Laelatu puisniiduga. Priit tutvustas lisaks puisniitudele ka käsivikatiga niitmise põhitõdesid ning andis võimaluse julgematele samuti kätt proovida.

Laelatu puisniidul

Vikatiga niitmine Laelatu puisniidul. Foto: Kalle Kõllamaa

Tagasiteel laagripaika tehti veel talgutööd KeA loodushoiutööde vanemspetsialisti Ilona Lepiku juhendamisel noorte männiseemikute väljajuurimisega Esivere looduslike orhideede (tõmmu käpa ja hariliiku käoraamatu) kasvupaigas, et parandada nende valgustingimusi ja vältida mulla hapestumist okkavarise tõttu.

Esivere käpaliste kasvukohas

Mändide eemaldamine käpaliste kasvukohalt Esiveres. Foto: Kaur Nellis ja Hans Portsmuth

Pärast õhtusööki toimus seikluslik aardejaht Salevere matkarajal, mille käigus tuli vastata erinevatele küsimustele ja õigete vastuste abil avada koodlukuga aardekirst. Päeva lõpetas lõbus lõkkeõhtu grilli, pilli ja lauluga.

Ühislaagri pilt

Ühislaagri lõpupilt. Foto: Angelika Portsmuth

Viimase päeva hommikul testiti noorte teadmisi laagri käigus nähtu ja kuuldu osas ning jagati välja tunnistused. Kokku osales laagris 27 loodushuvilist noort.