2021 detsembritalgud

Detsembrikuu alguses kogunes 11 noort ja 5 täiskasvanut, et üheskoos puhastada ühe harivesiliku tiigi kallast võsast Äidu kandis. Suvel olid konkreetses tiigis vesilikud kenasti olemas, see on üldse üks Otepää kandi parimaid vesilikupiirkondi. 

suure oksahunniku põletamine
Okste põletamine polegi nii lihtne. Foto: Margit Turb

Kõigepealt oli vaja lõke üles saada. Lõkke tegemine ei olegi nii lihtne, kui esmapilgul paistab. Vaja oli leida lähedalt metsast väikesi kuivanud kuusekesi, millest teha alustus. Seejärel, alustades peenetest ja minnes järk-järgult jämedamate oksteni, tulele hoogu juurde anda. Samas aga ka jälgida, et oksad oleks korrapäraselt õiges suunas, vältimaks augu teket.

Talvel tiig ääres rühm inimesi oksi koristamas
Talgulised toimetamas. Foto: Margit Turb

Võsa vedamine, suuremate poiste-tüdrukute jaoks ka kiiniga raiumine või elektrisaega jämedamate okste saagimine oli hea harjutus „sabale“. Hea on teada, kuidas hoida käsi-jalgu, et õnnetusi ei juhtuks. 

Talguseltskond lõkke ääres seismas
Talguseltskond. Foto: Margit Turb

Töö tehtud, oli just parasjagu aega, et teha väike trett mööda taluteed ja Tartu maratoni rada ojani, mis saab alguse lähedalasuvast Mädajärvest. Mädajärv on esinduslik siirdesooala Otepää looduspargis, kuigi jah, soo keskel üles-alla õõtsudes võib aimata, et see soo on kunagi olnud järv.

Lapsed istumas väikese oja ääres.
Peatuskoht Mädajärvest väljuva oja juures. Foto: Margit Turb

Madsal saime sooja talgusuppi ning seejärel siirdusime looduskeskusesse, kus ootas ajuvirgutus. Kolmeliikmelistes rühmades võeti mõõtu Otepää mängus (Eesti mängu põhimõttel, aga Otepää küsimustega). Ka täiskasvanutel oli hea siinkohal näha ja nö tagasisidet saada, mida noored Otepää kandi kohta teavad ja mida ei ole tähelegi pannud. Päeva võtsime kokku ümarlauas, kus saime ka suu magusaks.

Looduskeskuses noored istuvad ja arutavad saalis omavahel
Looduskeskuses Otepää mängu mängimas. Foto: Margit Turb